En giftfri start i livet.

Flera rapporter visar på kemiska gifter och hormonstörande ämnen i miljöer där barn vistas ofta.
Barn löper större risk då de i större grad än vuxna vistas på golvet och ofta och gärna biter och undersöker saker med munnen och just för att de är barn och fortfarande växer.

Jag vill se att de miljöer där barn vistas mycket är giftfria.
Förskolan är en av de platser som barnen absolut vistas mest på.

Här är Naturskyddsföreningens rapport efter att de besökt 129 avd i över 40 kommuner
http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/ny-kemikaliepolitik-ett-ambitiost-steg-i-ratt-riktning

De föreslår en bantning av giftena i förskolan genom följande omedelbara åtgärder som kan göras direkt på plats och utan lagstiftning

Checklistan som giftbantar förskolan

” 1. Gallra bland plastleksakerna

Rensa bort mjuka plastleksaker som bollar, badankor, dockor och små plastfigurer. Det som gjort plasten mjuk är ofta ftalater som misstänks kunna störa hormonsystemet. Just den här sortens kemikalier är barn extra känsliga för. Gallra samtidigt ut leksaker som luktar plastigt eller känns lite kladdiga eller hala när du tar i dem.

2. Nobba lek-elektronik

Plocka bort gamla mobiler, uttjänta tangentbord och annan elektronik som hamnat i leksakslådan. Prylar som inte är tillverkade för att vara leksaker har inte lika hårda miljökrav som äkta leksaker och kan därför innehålla mer farliga ämnen. Detta gäller särskilt gammal elektronik.

3. Skippa skumgummi

Undersökningar visar att prylar av skumgummi ofta innehåller bromerade flamskyddsmedel. Rensa bort.

4. Låt barnen gosa giftfritt

Tvätta nyinköpta gosedjur innan de får barnens kärlek. Passa på att tvätta annan nyinköpt textil också.

5. Maxa ekomaten

Ju mer ekologisk mat barnen får desto bättre. Ekomaten innehåller mindre rester från bekämpningsmedel.

6. Skrota konserverna

De flesta metallkonserver har en ytbehandling på insidan som kan släppa det hormonstörande ämnet bisfenol A till maten. Vår undersökning visade att åtta av tio förskolor ger barnen mat från konservburkar. Kartongförpackningar är ett bättre val.

7. Värm utan plast

Att mikra mat i en plastbytta går snabbt. Men när plasten värms upp kan skadliga kemikalier släppa och hamna i maten. Undvik det genom att värma maten i en porslinsskål. Eller värm i rostfri kastrull och servera på porslin. Förvara också maten i annat än plastkärl.

8. Handskas rätt med maten

Undvik plasthandskar av vinyl. Undersökningar visar att de flesta av dessa handskar innehåller höga halter hormonstörande ämnen som kan överföras till maten och barnen. Om personalen behöver använda handskar är andra material, som till exempel nitril, bättre.

9. Byt blöja utan skumma kemikalier

Kolla om skötbord innehåller skumgummi eller har överdrag av PVC-plast. Byt ut om möjligheten finns. Om .”personalen använder handskar är tipset att skippa vinyl även här.

10. Låt barnen slumra sött

Hitta alternativ till sovmadrasser med skumgummi eller PVC-överdrag. Tvätta nyinköpta frottéöverdrag, kuddar, filtar och lakan.

11. Superviktig städning

Städningen på förskolan är viktig eftersom många av miljögifterna samlas i dammet där barnen leker. Särskilt de minsta barnen får i sig miljögifter via dammet. Dammtorkning och moppning av golven några gånger i veckan är bra. Det ska göras när barnen inte är i lokalerna eftersom dammet rörs runt i luften under städningen. Ett snabbt korsdrag när man städar är heller inte fel.

12. Heja på handtvätt

Damm fastnar på barnens händer. Därför är det viktigt att låta barnen tvätta händerna ofta. Eftersom barn gillar att stoppa händerna i munnen är handtvätt ett effektivt sätt att minska till exempel flamskyddsmedel i kroppen, visar studier.

13. Peppa parfymfritt

Barn bör undvika doftande produkter eftersom det kan framkalla allergier. Miljömärkta och parfymfria städprodukter, tvål och tvättmedel är bäst. Doftspray är tabu”

————————————————————————————–
Detta är åtgärder dom är möjliga för förskolorna att börja med idag, här och nu.
Detta är åtgärder som är möjliga för varje familj att börja med hemma idag, här och nu.

För en verklig och hållbar förändring behövs ett tydligt ansvar från branschen som producerar. Konsumenterna har rätt till giftfria val.
Centerpartiet och Lena Ek driver på hårt i EU för en bättre lagstiftning för en giftfri vardag och där branschen tar sitt ansvar.

Naturskyddsföreningen välkomnar regeringens arbete för en giftfri vardag som centerpartiet är den drivande kraften bakom

http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/ny-kemikaliepolitik-ett-ambitiost-steg-i-ratt-riktning

Som politiker vill jag att kommunen ska ha tydliga riktlinjer för förskolornas rutiner och policys för en giftfri förskolan med tydlig uppföljning och rapportering till kommunen.
Jag vill även att skolan följer samma rutiner gällande tex hantering av maten samt skolmiljörerna och städning.
Jag vill vidare att landstinget tar sitt ansvar och sanerar all verksamhet från leksaker och material med kemiska gifter samt att samma regler för hantering av mat gäller i så väl förskola, grundskola och sjukvård.

Öka andelen ekologisk mat genom heja kedjan från förskola till skola och inom vården.
Landstinget ska ha som policy att så väl privata aktörer som offentliga ska följa riktlinjerna för en giftfri vardag.

Roger Tiefensee Centerpartiets miljöpolitiska talesperson är tydlig i ditt uttalande ”Skydda barn mot giftiga kemikalier”

http://www.mynewsdesk.com/se/centerpartiet/pressreleases/skydda-barnen-mot-farliga-kemikalier-935900

Håller du med?
Vill du att en giftfri vardag ska bli verklighet?

ninas Iphone 2 161

Välkommen till centerpartiet
Kryssa Nina Wahlin till Landstinget 14 sep 2014 för en giftfri vardag.

Lämna en kommentar